Ιστορικό

Posted on: Mon, 07/23/2018 - 07:20 By: Anonymous (not verified)

Μία ζωή μία Ιστορία

Ίδρυση - Τα πρώτα χρόνια

Η Χαλκηδόνα δρούσε την προπολεμική περίοδο ως ανεπίσημο σωματείο, και δεν μετείχε στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιώς. Άλλωστε δεν ήταν παρά η ομάδα μιας γειτονιάς της Κοκκινιάς, της πλατείας Χαλκηδόνος. Την ομάδα είχε ιδρύσει το 1924 (ή 1925) ο Κωνσταντίνος Μελίδης, σύμφωνα με μεταγενέστερα δημοσιεύματα, ο οποίος παρέμεινε προέδρός της επί 22 έτη.

ΠΑΟ Χαλκηδών

Μεταπολεμικά, επανιδρύθηκε το Μάρτιο του 1947, με πρωτοβουλία του αρχικού ιδρυτή της Κώστα Μελίδη, που εκλέχτηκε αρχικά πρόεδρος (και στη συνέχεια παρέμεινε ως επίτιμος) και των: Ματενόπουλου, Κισκήρα, Αθηναίου, Βασαλάκη, Βλαντή, Βογιάσου, Τσαρουχίδη και Βασιλάκη που απετέλεσαν το νέο Δ.Σ. Από τη σεζόν 1947-48 εντάχθηκε στο πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας της ΕΠΣΠ, με την επωνυμία Ποδοσφαιρικός και Αθλητικός Όμιλος Νικαίας "η Χαλκηδών".  Την επόμενη σεζόν 1948-49 πρωταγωνιστούσε στην κατηγορία και οι εμφανίσεις της ομάδας προκάλεσαν το ενδιαφέρον του τύπου, που είχε πρωτοσέλιδο αφιέρωμα με φωτογραφία της ενδεκάδας με το δικέφαλο στο στήθος και το σχόλιο:

 

Α.Ο. ΧΑΛΚΗΔΩΝ 1947 - 1948

"Η ισχυρά ομάς του Πειραιώς Χαλκηδών, η οποία μετά σειρά ωραίων νικών ευρίσκεται επικεφαλής του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας. Εξ αριστερών. Άνω: Γκιάσδρας, Μπούκλογλου, Λαζαρίδης, Αρχοντόπουλος, Δίκης, Τρεβεζέας, Χατζηιωαννίδης ΙΙ. Κάτω: Λαδάς, Παπάζογλου, Χατζηιωαννίδης Ι, Μπιζίκος, Μαριστανίδης. Η Χαλκηδών ιδρυθείσα το 1925 εργάζεται αθορύβως δια την καλλιέργειαν του αθλητισμού...

Η αναφορά στα δημοσιεύματα περί ιδρύσεως το 1924 ή 1925 ίσως αφορά το έτος ίδρυσής της ως ανεπίσημου συλλόγου, ενώ το 1930 που σημειώνεται σε μεταγενέστερα δημοσιεύματα και στο έμβλημα του συλλόγου ίσως αφορά το έτος αναγνώρισης από το πρωτοδικείο. Πάντως στην ΕΠΣΠ εντάχθηκε το 1947, όπως σημειώνεται σε άλλο δημοσίευμα του 1948: "Ένα από τα ισχυρότερα επίσημα σωματεία της Νικαίας είναι η "Χαλκηδών" Γ΄ κατηγορίας, η οποία καίτοι ιδρύθη το 1925 μέχρι το 1947 ήτο ανεπίσημος".

Η Νήαρ Ηστ Νίκαιας

Από το 1947 στην ίδια συνοικία με τη Χαλκηδόνα (των Κιλικιανών) είχε ιδρυθεί άλλος ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος με την επωνυμία Νήαρ Ήστ Νίκαιας (κάποιες φορές αναφέρεται και ως "Νήαρ Ηστ Πειραιώς"). Οι ιδρυτές της ήταν πρόσφυγες που είχαν σωθεί από τον όλεθρο χάρις στη φροντίδα της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης "Νear Εast Foundation" και έδωσαν το όνομα της οργάνωσης στο σύλλογό τους:

"Μερικοί αγνοί φίλαθλοι της συνοικίας Κιλικιανών (Νικαίας) απεφάσισαν το 1947 την ίδρυσιν αθλητικού συλλόγου. Οι ιδρυταί του είναι σήμερον έντιμοι οικογενειάρχαι και ευϋπόληπτοι πολίται, υπήρχαν δε μεταξύ των παιδιών εκείνων που ορφανά από τη μικρασιατική καταστροφή εσώθησαν χάρις εις την γενναιοφροσύνην της παγκοσμίου αγαθοεργού οργανώασεως Νήαρ Ηστ... Ενόμιζαν υποχρέωσιν να τιμήσουν δια του τίτλου της οργανώσεως αυτής τον σύλλογόν των εις ελάχιστην εκδήλωσιν ευγνωμοσύνης...".

Η Νήαρ Ηστ αρχικά λειτούργησε ως ανεξάρτητο σωματείο και από το 1952 εντάχθηκε στην Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣ Πειραιά. Παρέμεινε στις χαμηλές κατηγορίες ως το 1957. Τη σεζόν 56-57 αναφέρεται πως είχε οικονομικά προβλήματα και η ΕΠΟ την απείλησε με μηδενισμό αν δεν τακτοποιούσε τις συνδρομές που όφειλε.

Χαλκηδών Νήαρ Ήστ

Τη σεζόν 1956-57 η Χαλκηδόνα αγωνιζόταν στη Β κατηγορία. Το 1957 απορρόφησε τη Νήαρ Ήστ Νίκαιας και από την περίοδο 1957-58 εμφανίζεται με τον τίτλο ΑΕ Χαλκηδών Νήαρ Ήστ. Την περίοδο 1959-60 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α' κατηγορία από όπου τις περιόδους 1960-61 και 1964-65 βρέθηκε στη Β΄ Εθνική κατηγορία, ως τρίτη και ως δεύτερη του πρωτάθληματος Πειραιά αντίστοιχα, χωρίς να καταφέρει κάτι ιδιαίτερο. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να αγωνίζεται στην ΕΠΣΠ. Το 1967 η δικτατορία επέβαλε σε όλες τις Αθλητικές Ενώσεις να μετονομαστούν σε Αθλητικοί Όμιλοι και ως εκτούτου ονομάστηκε ΑΟ Χαλκηδών Νήαρ Ηστ.

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 ανέλαβε το σύλλογο ο επιχειρηματίας Γιώργος Σπανός, ο οποίος με προσεκτική διαχείριση και σωστές ποδοσφαιρικές κινήσεις οδήγησε το σύλλογο σε μια ξέφρενη πορεία ανόδου των κατηγοριών. Ανά διετία ανέβαινε μια κατηγορία φθάνοντας στην Α΄ Εθνική κατηγορία:

  • 1997 συμπρωταθλήτρια Πειραιά και άνοδος στη Δ΄ Εθνική.

  • 1999 πρωταθλήτρια ομίλου Δ΄ Εθνικής.

  • 2001 δευτεραθλήτρια Γ΄ Εθνικής και άνοδος.

  • 2003 πρωταθλήτρια Β΄ Εθνικής.

Στην πρώτη παρουσία της στην Α' Εθνική δεν υπήρξε αμελητέα δύναμη, αφού διεκδίκησε μέχρι τέλους την 6η θέση και την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, την οποία έχασε για δύο βαθμούς από τον Πανιώνιο. Την επόμενη σεζόν 2004-05 είχε επίσης μια καλή πορεία, τερματίζοντας στην 8η θέση. Όμως, παρά την αγωνιστική του εξέλιξη και το ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιζε, ο σύλλογος δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων και συχνά αγωνιζόταν ενώπιον τριψήφιου αριθμού θεατών. Η αδιαφορία της πλειοψηφίας του φίλαθλου κοινού της Νίκαιας για την ομάδα, οδήγησε τον πρόεδρό της Γιώργο Σπανό στην αναζήτηση ενός πιο μαζικού σωματείου. Το καλοκαίρι του 2005 μετέφερε την ΠΑΕ Χαλκηδών στο Περιστέρι και την συνένωσε με τον Ατρόμητο, που μόλις είχε υποβιβαστεί στη Γ΄ Εθνική. Έτσι από την επόμενη σεζόν 2005-06 στη θέση της Χαλκηδόνας στην Α΄ Εθνική αγωνίστηκε ο Ατρόμητος, ο οποίος με τους παίκτες και τον προπονητή της Γιώργο Παράσχο πέτυχε την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Χαλκηδών Πρωτέας

Η ΠΑΕ Χαλκηδών Νηαρ Ηστ διαλύθηκε, αλλά ο Σπανός φρόντισε να μη χαθεί το όνομα. Συγχώνευσε το ερασιτεχνικό σωματείο με το πειραϊκό σωματείο Πρωτεύς που μετονομάστηκε σε ΑΕ Χαλκηδών-Πρωτέας και εντάχθηκε στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΠ.

Την αγωνιστική περίοδο 2006-07 η Α.Ε. Χαλκηδών-Πρωτέας κατέκτησε τον τίτλο της ΕΠΣ Πειραιά και ανέβηκε στη Δ΄ Εθνική. Όμως, δεν έλαβε μέρος, διότι απορροφήθηκε από τη Δόξα Βύρωνα, στην οποία παραχώρησε τη θέση της.[13]

Πρωτεύς Νικαίας.

Ο ΠΑΟ Πρωτεύς Νικαίας υπήρχε από την προπολεμική περίοδο ως ανεξάρτητος ποδοσφαιρικός όμιλος και επανιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1946 από φιλάθλους της συνοικίας:

"Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος "Πρωτεύς Νικαίας" κατόπιν μακράς απουσίας του εκ των ποδοσφαιρικών γηπέδων, συνεχίζει την ένδοξον δράσιν του, ανασυγκροτηθείς υπό των αγνών φιλάθλων Αθηναίου Ι., Κατζιώτη Γ., Μπαμπατζάνη Ε., Πολιτάκη Ιορδ., Συμεωνίδη κλπ." 

Λειτούργησε αρχικά ως ανεξάρτητο σωματείο και αργότερα εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιώς, χωρίς να πετύχει τη μεγάλη διάκριση. Το 2004-05 πρωταγωνίστησε στην Α΄ κατηγορία αλλά έχασε τον τίτλο και την άνοδο στη Δ΄ Εθνική.

ΑΟ Χαλκηδών

Το 2009 με πρωτοβουλία παλιών ποδοσφαιριστών και φιλάθλων της ομάδας υπήρξε συμφωνία με μέλη του Νεαπολικού Αστέρα για μετονομασία του σε ΑΟ Χαλκηδών και την αναδημιουργία της η οποία και πραγματοποιήθηκε το 2010[16], έχοντας παράλληλα καταφέρει μόλις να κέρδισει την άνοδο στη Β' κατηγορία Πειραιά. Έκτοτε, το σωματείο αγωνίζεται επίσημα με την ονομασία ΑΟ Χαλκηδών

Βρέθηκε ξανά στη Γ' κατηγορία ώσπου το 2012-13 κατέκτησε το πρωτάθλημα και το 2013-14 ως τριταθλήτρια Β' κατηγορίας και μέσω των play off ακολούθησε η άνοδος του Α.Ο. Χαλκηδών στην Α΄ κατηγορία.

Έκτοτε μέχρι και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2017-18) αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας Ε.Π.Σ. Πειραιά.